Нормативна база
Розпорядження КМУ № 990-р від 27.10.2023 року "Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023—2024 роках"
Постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 року №305 затверджено нові норми та Порядок організації харчування у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку.(Ознайомитись можна тут)
Такі зміни прийняті, з метою: врегулювання організації харчування дітей з огляду на принципи здорового харчування, приведення енергетичної цінності раціону, структури харчування до Норм фізіологічних потреб населення в основних харчових речовинах і енергії. Що змінилося ?
Аналізуємо норми й Порядок організації харчування в закладах дошкільної освіти
Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах:
Харчування пільгових категорій учнів:
Гігієнічний стандарт:
- САНІТАРНИЙ РЕГЛАМЕНТ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (затверджений наказом МОЗ України від 25.09.2020 р. №2205)
ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВИРОБНИЦТВА ТА ОБІГУ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ НА ПОТУЖНОСТЯХ, РОЗТАШОВАНИХ У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (затверджені наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 03.12.2020 р. №2532)
Методичні настанови щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти